Customer Alliance close
% Nowe menu w kołobrzeskiej Restauracji Arté by Zdrojowa | Diune Hotel***** & Resort

Ocen
w Portalach

rezerwuj close
calendar

rezerwuj

Celująca

%

Ratings in Portalach

...

Kryteria oceny

Rezerwuj swój pobyt Hotele by ZDROJOWA™
wybierz hotel
Przyjazd
datepicker

Wybierz

wyjazd
datepicker

Wybierz

Nowe menu w kołobrzeskiej Restauracji Arté by Zdrojowa – Diune Hotel***** & Resort
Customer Alliance

%

Ocen
w Portalach

AKTUALNOŚCI

7 Paź

Nowe menu w kołobrzeskiej Restauracji Arté by Zdrojowa

Zdrojowa: Pora jesiennych smaków i kolorów w pełni, także w kuchni zawiadywanej przez Rafała Durkę. Czym kierowałeś się komponując nowe menu w restauracji Arté i co było Twoją główną
Rafał Durka: Zdecydowanie najistotniejsze jest zachowanie sezonowości produktów, próżno w menu szukać letnich smaków, np. dużej ilości sałat, mimo iż są dostępne wśród dostawców. Koncentrujemy się raczej na poplonach, okopowych warzywach, orzechach, ziemniakach w różnych postaciach czy przetworach takich jak kiszone pomidorki koktajlowe. Składniki główne, czyli ryby, ser, mięsa czy mąka na chleb, tradycyjnie pochodzą od lokalnych, sprawdzonych dostawców.
Z: Jakimi smakami przyciąga gości Arté i jakie frykasy można znaleźć w najnowszym menu?
RD: W konstruowaniu dań najistotniejszą rolę odgrywają oczywiście sprawdzone łączenia smaków. Przykładem może być przystawka z wędzonego jesiotra, w której dodatki stanowią naleśnik gryczany, kozi ser z kwaśną śmietaną i kawior. Podobnie jest w przypadku kaczki, smaki wzajemnie na siebie oddziałujące to pistacja i pomarańczowa skórka – jako dodatek do ziemistego i anyżkowego korzenia pietruszki. Elementem wiążącym jest sos z ciemnego lokalnego piwa z dodatkiem miodu z naszej pasieki, który udało się pozyskać latem.
Z: Jak już wspomniałeś, dania w Arté przygotowywane są na bazie lokalnych, starannie selekcjonowanych produktów od lokalnych dostawców. Czy właśnie w tym tkwi siła Twojej kuchni? Co decyduje o jej wyjątkowości?
RD: O wyjątkowości stanowi jej charakter, który został jej nadany już przy otwarciu. Sprawdzone łączenia smaków, dopracowane techniki obróbki produktów, stosunkowo nieduża ilość produktów. To wszystko wymusza koncentrowanie się na określonych składnikach i potrawach z nich powstających, determinując ich ewoluowanie i doskonalenie. Współczesny świat kulinarny daje wiele pokus. Napływ produktów z różnych stron świata oraz szybkość przepływu informacji na temat nowych technik wodzą na pokuszenie, jednak wiara we własne przekonania oraz konsekwentne opieranie o nie kuchni, pozwala tworzyć miejsce niepowtarzalne, inne niż wszystkie.