AKTUALNOŚCI

17 Sie

Hotel słodki i bzyczący

Diune Hotel***** & Resort by Zdrojowa, znany z doskonałej kuchni i dbałości o ekologię, wiosną tego roku założył własną pasiekę na dachu budynku hotelowego. W dedykowanych ulach mieszkają trzy pszczele rodziny, które zbierając pyłki z roślin w kołobrzeskich parkach, rabatkach i na balkonach produkują pyszny mieszany, wielokwiatowy miód. Zbiory są wykorzystywane w daniach Restauracji Arté, a także w uroczych słoiczkach stanowią formę wyjątkowego upominku z Kołobrzegu.

Nad pszczołami czuwa, obok samego Szefa Rafała Durki, pszczelarz pan Andrzej Rytwiński. Pasieka powstała w maju, a już w lipcu mogliśmy się cieszyć pierwszymi zbiorami. W planach jest rozbudowa pszczelej wioski o kolejne rodziny w przyszłym roku.

Miód pozyskiwany w kurorcie takim jak Kołobrzeg jest równie pyszny i zdrowy jak ten z regionów wiejskich, a budowanie pasiek na dachach budynków ma dodatkową zaletę proekologiczną. Ze względu na stosowane na wsiach pestycydy i środki ochrony roślin, Wybrzeże stanowi bezpieczniejszą przestrzeń dla życia pszczół. Nie brakuje im też pożywienia, dzięki licznym parkom i miejskim rabatkom.

Zdrojowa dla CiebieDopasuj hotel do swoich preferencji
Wskaż swoje preferencje i zaplanuj swoje idealne wakacje
SPRAWDŹ PREFERENCJE
Morzeimg
Góryimg
Romantycznyimg
Rodzinnyimg
Nowoczesnyimg
Klasycznyimg
Relaksimg
Aktywnieimg
Facebook